Gemeenschap.....

14-09-2017

…van goederen.

Per 1 januari 2018 hebben wij een nieuwe regeling over trouwen in gemeenschap van goederen. Opiniebladen en internetfora staan inmiddels vol met reacties en meningen over de nieuwe regels. Een kleine greep hieruit:

- “de gemeenschap van goederen verdwijnt”

- “alles blijft privé na het trouwen”

- “je bent straks automatisch op huwelijksvoorwaarden getrouwd”

Ik kan er kort over zijn: geen van deze punten is correct.

Door de nieuwe regeling ontstaan er meer aandachtspunten die je moet weten als je gaat trouwen. Het is zaak dat je je goed laat voorlichten als je trouwplannen hebt. In hoofdlijnen leg ik al vast uit waar het over gaat:

De algemene gemeenschap van goederen is niet meer het uitgangspunt wanneer je trouwt. Hier komt de beperkte gemeenschap van goederen voor in de plaats. Heb je voor het trouwen een eigen huis, alleen op jouw naam, dan blijft dit huis na het trouwen privé. Heb je een woning 50/50 op naam, dan blijft dit zo. Je wordt dus geen gezamenlijk eigenaar van de gehele woning, zoals voorheen, maar blijft eigenaar van de helft van de woning. Wilt u het verschil weten? Kom gerust langs.

De grootste denkfout is dat je straks gewoon trouwt op huwelijksvoorwaarden. Wanneer je, eenmaal getrouwd, een eigen bedrijf begint, dan valt dit bedrijf in de gemeenschap van goederen. Bij echtscheiding moet je dit bedrijf in waarde dus delen met je ex! Het bedrijf is immers niet iets dat je vóór het trouwen al privé had. Denk daar maar eens goed over na.

Het is dus meer dan ooit zaak om vóór het trouwen goed na te denken over het nut van huwelijksvoorwaarden.

Omdat het bovenstaande maar een globale uitleg bevat, is het verstandig om langs te komen als je hierover meer wilt weten.