Testament op de kortstlevende

12-07-2019

Elke week komt wel de vraag voorbij hoe je het beste een testament ‘op de langstlevende’ kunt maken. Of, zoals ik het onlangs in een column noemde: op de ‘laangsleemde’.

Maar wat als je de kortstlevende bent? Die vraag kreeg ik deze week op mijn bord. Ik moest even nadenken en begon toen te lachen. Het is namelijk feitelijk hetzelfde.

De kortstlevende regelt immers dat de langstlevende verzorgd achterblijft. Het is dus maar net hoe je het noemt en hoe je het uitlegt. Het geven van uitleg is een belangrijk onderdeel van ons werk, misschien wel het belangrijkste onderdeel. Wanneer de uitleg niet goed is, zou een klant kunnen denken dat hij iets anders regelt dan wat wij als notaris voor ogen hebben gehad. Daarom is het goed om heldere taal te gebruiken. In gewoon Nederlands, en als het kan ‘op sien Tweeents’. Helaas staan er in de akten zelf vaak hele formele teksten. Vaak is dat noodzakelijk om te voorkomen dat de overheid, een zorginstelling of de belastingdienst er later een andere uitleg aan geeft. Het bevordert de leesbaarheid van de akte niet, maar het schept bijvoorbeeld naar de belastingdienst wel duidelijkheid. En dat is erg belangrijk. Wij leggen de soms lastige bepalingen in heldere bewoordingen aan u uit. Het is ook altijd super om te horen dat de mensen de uitleg in de bespreking zo hebben gewaardeerd.

Terug naar het kortstlevende testament. De meneer die dit vroeg, wilde de langstlevende partner juist niet beschermen! Hij had voldoende vermogen om èn zijn vrouw verzorgd achter te laten èn om aan de kinderen direct na zijn overlijden al een deel van het vermogen ook daadwerkelijk uit te keren. Geen langstlevende bescherming, dus daadwerkelijk een nieuwe testament-naam: het kortstlevende testament.

Blijft nog altijd één situatie onbeantwoord, waarover wij ons hoofd kunnen breken: wat te doen als de langstlevende als eerste overlijdt? Flauwekul natuurlijk, maar u heeft inmiddels gelezen dat je met een bepaalde woordkeus gauw op het verkeerde been staat.

Wilt u meer weten of een testament voor u zinvol is, maakt u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.