Schatkist

18-11-2023

“Maar lieve mama, pa wilde toch opgenoom wordn in de natuur? Noe lig e in een holten kist, dat wol e niet.”

Dochter is met moeder aan het discussiëren over de uitvaartwensen van pa. Pa wilde volgens dochter graag dat zijn lichaam te ruste zou worden gelegd in een natuurbegraafplaats. “Kuultie in de grond, ikke d’r in en zand d’r over”, aldus pa vlak voor zijn overlijden. Graag in een riet gevlochten omhulsel. Een houten kist mag namelijk niet op deze begraafplaats. Een grafsteen trouwens ook niet. Pa was er duidelijk over, maar ma weet zogenaamd van niks.

Kleindochter van zeven jaar vraagt waar opa nu is. “In de grond”, antwoord dochter kortaf. Kleindochter is nieuwsgierig en vraagt door. De dochter vertelt dat opa nu onder de grond in een kist ligt. “Ligt opa in een schatkist?!” schreeuwt kleindochter het uit.

Zo zie je maar weer. Verwarring al om. Dochter wil de wens van pa naleven. Moeder heeft besloten tot een normale begrafenis inclusief grafsteen. En kleindochter gaat op jacht naar de schat…..

Zorg ervoor dat jouw partner of kinderen weten wat jouw wensen zijn. Alle details hoeven niet in een testament. André Hazes Jr met ‘Leef!’ als muziek op de uitvaart? Ook dat hoeft niet zo nodig in een testament (maar het kan wel). Om te beginnen is het goed om een executeur aan te wijzen. Deze regelt alles na jouw overlijden. Aan de executeur kun je laten weten of je begraven of gecremeerd wilt worden. Verdere wensen kun je al vast met de executeur bespreken. Niets is zo vervelend als de nabestaanden niet weten wat ze moeten doen, op het moment dat de uitvaartondernemer op de stoep staat.

Sommige mensen verdiepen zich al helemaal in hun uitvaart. Ik wil die bloemen, die muziek, die genodigden, die aula, die kerk, begraafplaats, crematorium enzovoorts. Maar het vastleggen wie er erft is denk ik nog belangrijker, vooral ook bij samengestelde gezinnen en bij alleenstaande mensen. Bij degenen die dit regelen merken wij dat het hen rust geeft. En wij weten ook dat het heel veel doet voor de mensen die achterblijven. Ook hen geeft het rust.

Wilt u weten hoe u dit goed kunt laten vastleggen, maak dan gerust een afspraak voor een bespreking. Deze bespreking is voor onze rekening.

Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman.