Proat kriej toch

21-12-2023

In de koffiekamer van het crematorium praat men na over oom Kees. De dienst was mooi. Dat had oom Kees goed geregeld. Hij was altijd al van het regelen, dus dit past precies bij hem.

Oom Kees is altijd alleen geweest. Hij heeft broer Jan en zus Annie, die ook op de boerderij woonden, overleefd. Kees heeft van hen beiden geërfd. Hij was daardoor inmiddels grootaandeelhouder van het familievermogen. De oude boerderij zal wel wat waard zijn, de bunders grond helemaal. De oomzeggers eten nog wat broodjes aan de koffietafel na de uitvaart. Tijdens de laatste koffie ronde vraagt een neef zich hardop af wie de erfgenamen zullen zijn. Alsof het met een megafoon is uitgesproken is het ineens stil in de koffiekamer.

Een vraag die iedereen stiekem had, ligt plotseling op tafel. ‘Tja, ik vroage mie gewoon af of ‘e wel wat eregeld hef’, zegt de neef met een rood hoofd. Al snel wordt er geroddeld. Hij had die schoonmaakster en die jonge meid van de buurtzorg wel heel vaak over de vloer. En die knappe dame van het koor wist zelfs onder welke bloempot Kees de voordeursleutel had verstopt. Hij zal hen toch niet tot erfgenaam hebben benoemd? Mag dat eigenlijk wel? Was hij nog wel goed bij zijn hoofd?

Oom Kees had op tijd duidelijk gemaakt hoe hij de uitvaart wilde hebben. Hij had de uitvaartondernemer instructies gegeven en had deze zelfs al vooruit betaald. Ook had hij een nichtje bereid gevonden om executeur te worden. Zij weet de inhoud van het testament al, dat had oom Kees al met haar doorgenomen. Ze had echter instructie om pas na de uitvaart duidelijkheid te geven, omdat hij geen gedonder om de kist wilde hebben. ‘Doar kriej’ alleen moar proat van’.

Het blijkt dat oom Kees, altijd al gek op zijn oomzeggers, iedereen gunstig gezind was. De boerderij en de gronden worden verkocht en de opbrengst mag aan alle oomzeggers toekomen. De neven en nichten zijn superblij want ze krijgen allemaal een prachtig bedrag, ondanks het feit dat de belastingdienst een flink deel opeist. En niemand heeft het meer over de dame van de buurtzorg of de dame van het koor.

Oom Kees had alles netjes geregeld. Wat een rust geeft dat. De meeste mensen regelen hun zaken echter niet goed. Wilt u weten of u alles goed heeft geregeld, maak dan gerust een afspraak voor een bespreking.

Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman.