Ruumte zat

08-02-2024

Opa en oma zitten bij mij aan tafel voor een informatief gesprek. Laten we ze Jan en Josien noemen. Ze hebben drie kinderen en willen het goed geregeld hebben. Voor later. Het blijkt dat ze in de jaren tachtig een testament hebben gemaakt, toen de oudste dochter net was geboren.

Qua bescherming voor de langstlevende voldoet het testament nog prima. Maar ten aanzien van de fiscale mogelijkheden is het testament ernstig verouderd. We overleggen dat ik de akte ga aanpassen, zodat alle nieuwe fiscale opties in hun testament komen te staan.

Dan komen de kleinkinderen ter sprake. De oudste dochter heeft vier kinderen. De middelste twee en de jongste heeft geen kinderen. Ze hebben dus al zes keer de eretitel ‘Opa en Oma’. Jan en Josien zijn erg trots op de kleinkids. ‘Ze doen het goed op school’, zegt Josien. ‘En ze kunnen straks allemaal doorleren, zelf mocht ik dat niet. De huishoudschool was voor mij het eindstation’. Om de kleinkinderen wat armslag te geven willen ze hen wat nalaten. ’€ 20.000,00 de man!’, roept Jan. De nalatenschap zal later ongeveer € 600.000,00 zijn, ‘dus ruumte zat’, aldus Jan.

Nu komt de vraag: ten laste van wie komen de bedragen voor de kleinkinderen?

Het kan ten laste van de nalatenschap komen: bij zes kleinkinderen gaat er dan eerst € 120.000,00 naar de kleinkinderen. De resterende € 480.000,00 wordt verdeeld onder de drie kinderen, ieder € 160.000,00. Op die manier betalen het middelste en jongste kind dus mee aan het feit dat hun oudere zus (meer) kinderen heeft.

Een andere route is dat de bedragen voor de kleinkinderen ten laste komen van het betreffende kind. De oudste, met vier kinderen, houdt dan zelf € 120.000,00 over. De middelste, met twee kinderen, houdt zelf € 160.000,00 over. En de jongste heeft geen kinderen en krijgt zelf dus de volledige € 200.000,00.

Aan Jan en Josien vraag ik wat hun voorkeur heeft. In koor roepen beiden dat de eerste variant in het testament moet. ‘De oldste hef meer aandeel’n’, grapt Jan, ‘denne is groot aandeelhouder’. De oudste heeft vier kinderen en daardoor meer aanspraak op een groter gedeelte, vinden ze. Ze zijn erg stellig en op deze manier leggen we het vast in hun nieuwe testament.

Wilt u weten wat er allemaal in uw testament kan en mag, maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvende bespreking. Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman.